En 30 minuters tågresa norr om Florens, i skuggan av den Toscanaska renessansstaden ligger det betydligt mer gemytliga alternativet Bologna. Orättvist mest känd genom den icke italienska pastarätten spaghetti bolognese är detta en stad väl värd att besöka. När du anländer till staden i norra Italien lyser bolognesen dock med sin frånvaro från menyerna. Be istället om en Ragú som är originalet till rätten och njut av den tydliga skillnaden som gör att du aldrig kommer nöja dig med en vanlig trött köttfärssås igen.

Det är inte för inte som staden kallas “La Cittá Grassa” eller “Den feta staden” för det är just maten som är central här. Överallt finns det lockelser för magen och det är svårt att inte komma hem utan några kilo övervikt, antingen i resväskan eller runt buken.

Men utöver att föräta sig på fantastisk mat, vad mer kan man göra i denna mellanstora italienska stad? Vi spenderade ett dygn i Bologna och det här var våra favoritaktiviteter.

Läs hela artikeln här: 24 timmar i Bologna – Den feta staden