Vill du uppleva spännande medelhavsmiljö vid Svarta Havet? Då är Odessa ett bra och spännande resmål. Staden är Ukrainas populäraste semesterort vid Svarta Havet och påminner mycket om en stad vid Medelhavet. Odessa har en händelserik historia med vacker arkitektur men är ändå nästan helt okänd för de allra flesta. Under två dagar i juni upplevde jag denna spännande stad.

Odessa grundades i slutet på 1700talet av den ryska kejsarinnan Katarina den stora och uppkallades efter den forntida grekisk kolonin Odessa som låg precis där den gamla delen av Odessa idag ligger. Nu finns några få ruiner kvar av det grekiska Odessa kvar. Ända sedan grundandet har människor från det forna ryska väldet lockats hit av det behagliga klimatet och de många stränderna.

Odessa ritades enligt 1700talets moderna ideal till en rutnätsstad med raka parallella gator som korsas av andra gator i rät vinkel. De flesta av de ursprungliga byggnaderna i barock- och gotisk arkitektur finns kvar och underhålls väl även om vissa delar utanför stadskärna är slitna och nedgångna. I staden finns också flera stora välskötta och lummiga parker och trädkantade avenyer som erbjuder svalka varma dagar. Då jag flanerar runt i Odessa känns det som att jag går runt i en miniatyr av Milano, Wien eller Paris.

Läs hela artikeln här: Odessa- Ett besök i Ukrainas Ibiza vid Svarta Havet under två dagar